Klankentappers

Januari 2014: Een nieuwe dirigent!

A.s zomer 60 jaar geleden begonnen mijn eerste muzieklessen: accordeon spelen. Nu, dus vrijwel 60 jaar later is de accordeon nog altijd het instrument waarop ik mij thuis voel, naast het spelen op de piano. Muziek dus met de paplepel ingegoten en ook al heel jong lid van het plaatselijke jeugd-zangkoor en al snel daarbij diverse keren een hoofdrol in kinderoperettes. Naast het spelen van muziek was dus ook het zingen wel aan mij besteed!

Vele jaren later volgde ik een opleiding voor schoolmuziek en na het afronden van die studie gaf ik naast mijn hoofdvak, Engels, ook muzieklessen in het voortgezet onderwijs in Schagen aan de toenmalig Technische School voor Schagen en Omstreken. Al snel werd ik gevraagd om een zangkoor leiding te geven als dirigent en rol je dat wereldje eenmaal in, dan kan het zomaar zijn dat de telefoon blijft rinkelen en dat er tal van koren op zoek zijn naar een vervanger! Dat resulteerde er dan ook in dat van het een het ander kwam en in de loop der jaren heb ik diverse zangkoren mogen dirigeren: van musical tot het wat serieuzere repertoire en van Shanty’s en Sea Songs tot ritmische kerkmuziek.

Gedurende die jaren als koordirigent volgde ik nog diverse cursussen en was vooral het plezier in het dirigeren en omgaan met de zangers en zangeressen voor mij de drijfveer om dat tot aan mijn prepensioen vol te houden. Toen de “grote vakantie” voor mij begon, vond ik het ook beter om te stoppen met dirigeren, want “vakantie” betekent ook dat je af en toe eens op pad bent en dan dus een vereniging moet teleurstellen….. Echter, toen een zangkoor in nood een beroep op mij deed om leiding te geven aan het koor als dirigent/begeleider, trok dat me dat weer over de streep en dan is de stap naar het volgende koor snel gezet.

Bij de Klankentappers ben ik nog maar heel kort bezig, maar de eerste kennismaking is in ieder geval heel positief: een grote, enthousiaste groep zangers en zangeressen, een prima sfeer in de groep en de term “gezelligheid kent geen tijd” is ook zeker op de groep van toepassing. Hiernaast vormen drie bekwame muzikanten de begeleidingsgroep van het koor en ook dat is heel plezierig voor een dirigent, het is je “steuntje in de rug”! Ik heb de indruk dat de groep leergierig is (voor een oud-schoolmeester altijd prettig) en ik spreek dan ook de verwachting uit dat we de komende tijd met elkaar kunnen werken aan uitbreiding, en waar mogelijk verbetering, van het repertoire.

Met muzikale groet, Hans Lakeman


April 2015

 

Nu ons repetitie seizoen weer ten einde loopt, kijken wij terug op en seizoen waarin we veel hebben opgestoken, opgetreden en het ook vooral gezellig was.
Dankzij Hans(Lakeman) onze dirigent, die met speelse arrangementen, en onze inzet, zetten we nu een schitterend” Slavenkoor” neer, een gezellige” Waterlooplein” markt en een nostalgiesche “Amsterdamse grachten” neer.
Wij zijn al weer begonnen met een geheel nieuw repertoire voor het nieuwe seizoen.
 En ook petje af voor onze muziekanten die weer alles gegeven hebben wat ze in huis hadden.
Dat het helemaal lukte, was te merken tijdens onze laatste optredens .
.
 Wij repeteren op 7 Mei (20.00 uur)  de laatste keer voor de zomer
 en wij starten ons nieuwe seizoen weer op 3 September zelfde tijd.

Op Zaterdagmiddag 11 April traden we op in verzorgingshuis “Agnes”in Egmond aan Zee.
 Het programma van deze middag was een schot in de roos. Het Lentekind, De Zwarte Zigeuner,
ontlokten  de mensen kreetjes van herkenning en verrassing.
Tijdens het Slavenkoor kon je een speld horen vallen.
De Mooie Wester, en De afgekeurde woning met een solo van onze namaak Johnny Jordaan
Willem Dekker gaf het geheel een Amsterdams tintje.
 Maar ook de nieuwste hit” De mooiste Jaren” van Frans Bauer en het vrolijke Cést la Vie, brachten een gezellige, vrolijke sfeer in de zaal.
Frida Jonker onze vaste lead zangeres zong met haar heldere stem dat zij jou in ieder geval niet zou vergeten. Hoe dan ook, het was een geslaagde middag.
Op Donderdag avond 16 April waren we uitgenodigd in Verzorgingshuis Daalmeer in Alkmaar, waar we eerder ook al eens hebben gezongen.
 Het is een groot tehuis met een flinke zaal en dat is leuk om op te treden, vooral ook omdat onze muziekanten een eigen klein podium hebben waar ze goed zichtbaar kunnen zijn voor de dirigent
 en de mensen in de zaal.
Het programma was dit keer ook weer gebaseerd op de ouderen en het was leuk om de mensen te zien genieten en veelal de teksten te zien meezingen.
“Waarom fluister ik jou naam nog” maakte de zaal stil en met wederom het vrolijke “Cést la Vie”
ging ook hier de zaal weer los, voor zover dat mogelijk was.
En er was hier veel mogelijk, want een hoog bejaarde mijnheer liep tussen 2 zusters in de polonaise.
Kortom onze laatste optredens van het seizoen waren een groot succes .
In beide huizen werd ook uitstekend voor ons gezorgd met drankjes en hapjes, zo voelden we ons heel erg welkom.
We hopen dat we nog eens terug mogen  komen om  te zingen, wij hebben er erg van genoten.

Corrie Dekker.


Najaar 2012: Ons eigen “Klankentappersfeest”

Na 10 jaar zingen over lief en leed,ware we wel aan een feestje toe en niet zo’n feestje van “Effe ‘n biertje pakken,” maar eens goed uitpakken met alles “durop en duran”! En…….. het werd dus ook geweldig leuk! Na het festival in maart werd een feestcommissie samengesteld ,bestaande uit 4 koorleden,die met elkaar de zaak gingen regelen. Dat is natuurlijk leuk om te doen,maar je krijgt te maken met het budget en 60 verschillende typetjes die allemaal op hun eigen manier leuk zijn en allemaal een ander idee van feesten. Een ding hebben we gemeen. Wij zingen graag ! En dus zou onze eigen muziek aanwezig zijn waar een ieder uit volle borst mee kon zingen. Eef Visser ( hammondorgel), Dirk Langedijk (accordeon) en Bert Kemper (drums),maar helaas,moest onze organist plotseling worden opgenomen in het ziekenhuis en kon niet met ons meefeesten. Jammer, jammer, want er was wel een muziekprogramma gepland voor de avond. Gelukkig was Dirk wel” in the mood” met zijn accordeon, want Dirk is “feestmaker” van beroep en zo zit je altijd goed.

Onze voorzitter Willem de Schipper (met nog wat griep in ’t lijf) opende de party met de historie van het 10 jarige koor en wat komische gebeurtenissen uit de loop der jaren. De partners van onze mensen en ook wat oud bestuurders /leden werden van harte welkom geheten. Zijn vrouw Ina de Schipper is onze vaste fotograaf tijdens de uitvoeringen en feestjes ,zodat later in de vele fotoalbums te zien is, wat wij een plezier hebben met ons koor! Ze weet de momenten goed te schieten en er een mooie compositie van te maken. Er liggen altijd wel een paar albums ter inzage bij onze avondjes.

Na de koffie gingen we van start met een lied (10 jaar gelêe ) Zelfgemaakt door onze “drummerboy” Ben Kemper, wat wij niet gerepeteerd en probleemloos zo uit volle borst konden meezingen . De wijze kenden we natuurlijk wel. In dit lied was ons “wij gevoel” goed verwoord.Het was een goed geslaagde verassing van Ben. Alle drankjes en hapjes waren vanavond te geef en er werd ons een heerlijk koud /warm buffet aangeboden verzorgd door Haantje de Voorste ,met als extra toevoeging de overheerlijke gerookte paling van Lous de Jongh en de gerookte zalmruggen van Sjaak Nieuwboer en daar was echt geen kruimel meer van over. Mannen bedankt, het was heerlijk!

Ook hadden wij in het verloop van de avond af en toe bezoek van ’n pittig oud “ maidje” (Annie Bakker uit Petten en horen zeggen dat ze al een 80er is),die in onvervalst Westfries met haar stukkies onze avond kwam opleuken. Ze was er zomaar, ze deed ’n sketch en dan was ze weer weg, later liep ze er weer en elke keer weer met ’n ander sterk verhaal. “We hewe bar lacht”,want voor sommigen zat er nog wel ’n stukje herkenning in haar grappen. Na het buffet was het tijd om ons over te geven aan het spellencircuit.

Iedereen kreeg een speelkaart met een afbeelding ,waar dan nog 5 of 6 anderen met het zelfde teken gezocht moesten worden en zo ontstond een team waar het gehele spellen parcours mee afgelegd moest worden. Zo voelden ook de meegekomen partners zich al snel opgenomen in het feestgedruis. Het was heeeeeel erg leuk bedacht. Er waren zelfs prijsjes en bekers te winnen (hele kleintjes) en medailles ( uit China). Toen alles gespeeld en beloond was hebben we nog een tijdje gezellig nagezeten tot ’n uur of 12, waarna we met een goed gevoel en (wat zweverig) weer eens op huis aan gingen. Namens de leden, de dirigent en de muzikanten willen wij de feestcommissie (Siem Huyberts, Ina Lagrouw, Aad Kramer en Rina Kuiper) bedanken voor dit geweldige feest!

Corrie Dekker


Oud ijzer

Het oud ijzer verzamelen loopt als een trein, maar liever geen conservenblikken en dopjes meer, vanwege het ongemak bij het overladen en het is te licht om zoden aan de dijk te zetten.


CD

Ons koor heeft een eigen CD met al onze favourite nummers er op. De CD is te koop voor € 8,00 in het winkeltje van Sint Maartensbrug en tijdens de repetities (zie de Agenda) in dorpshuis de Uijtkijk.